Bra att tänka på vid flytthjälp 

I stort sett alla flyttar några gånger under livet, och första gången brukar vara när du flyttar hemifrån. Då brukar flyttlasset oftast gå till en studentlägenhet eller en egen lägenhet. När du flyttar hemifrån har du ofta inte särskilt många saker och möbler. Då kan du alltid fråga familj och vänner om flytthjälp. Det är smidigt att hyra ett släp eller en lastbil på en mack, och det brukar inte kosta särskilt mycket. Efter flytten kan du bjuda på någon smidig mat som du själv lagat, eller så kan du köpa pizzor, det brukar alltid vara uppskattat att bjuda på. 

Flytta från en bostad till en annan 

Om du ska flytta från ett större boende är det ofta smidigare att anlita flytthjälp via en flyttfirma. Personalen som jobbar på flyttfirmor är vana att både packa ner saker på ett tryggt sätt, och vet hur de ska bära och transportera dina saker. Det sparar mycket tid att anlita en flyttfirma, om du till exempel vill att de packar ner alla dina saker, kan du åka till ditt nya boende och ta emot dem. Flyttfirmorna har bra flyttkartonger som både rymmer en hel del och är stadiga. 

De som hjälper till med flytten plastar även in tv:n och andra ömtåliga saker. Vissa flyttfirmor erbjuder sig att montera ned möbler, för att montera upp dem i din nya bostad. Vill du att de ska packa upp porslin med mera, hjälper de ofta till med det med. Vissa företag erbjuder ovanstående saker i sitt pris, medan andra har det som tilläggstjänster. Glöm inte att ta reda på hur det ligger till innan du bokar. 

Så här går du tillväga om du behöver flytthjälp 

Du bör inte boka in första bästa flyttfirma du hittar. Det är viktigt att du jämför olika firmor med varandra, och begär offert från de som verkar mest intressanta. På nätet kan du lätt och smidigt läsa vad de erbjuder, viktigt är även att ta reda på att firman har F-skattsedel, momsredovisning och rätt försäkringar. Det är också viktigt för dig som behöver flytthjälp att kontrollera att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd, det kan du kolla upp hos Transportstyrelsen genom att gå in på deras hemsida och fylla i flyttfirmans organisationsnummer. 

Välj helst inte en flyttfirma som är ovanligt billig, inte sätter ett fast pris, och vill ha kontanter. De ska skriva ett avtal som du ska godkänna och skriva under. Är det en seriös flyttfirma får du som privatperson även RUT-avdrag för flytthjälpen. Du får då dra av 50 % om priset är högst 50 000 kronor. RUT-avdraget dras av direkt när du betalar för flytthjälpen, resten får firman från Skatteverket.